вторник, 1 януари 2008 г.

Лизингови операции

Лизингови операции - предоставяне от страна на лизингодателя на право за ползване на определен обект срещу заплащане на периодични вноски в рамките на определен срок.
1. Финансов лизинг - наемодателя обикновено е финансова институция и се задължава да предостави на наемателя определен обект по предварително зададени спецификации на наемателя, който се задължава да плаща вноските определени в договора за лизинговия срок, покриващ икономическият живот на обекта.
А) Характеристики на финансовия лизинг:
- неотменимост на лизинговия период покриващ икономическият живот на обекта, който се покрива с амортизационно установен срок.
- Наемателя поема всички разходи, рискове и отговорности свързани с експлоатацията на обекта
- Собствеността на обекта е на наемодателя, който предварително закупува отдаденото под наем съоръжение и му производителя и наемателя няма пряка юридическа връзка.
Съществуват няколко варианта при приключване на лизинговият период:
- да се върне оборудването от наемателя
- да се закупи оборудването от наемателя на остатъчната му стойност
- да се продължи лизинговият период, но с по-ниски вноски.
Б) Оперативен лизинг - срокът на действие може да е от няколко часа до 3 години. Не съществуват условия за неотменяем период. Наемателя е самият производител или лизингова компания, но не е финансова институция. Длъжностите по експлоатацията се разпределят между производителя и лизингополучателя. При приключването на договора наемателя може да върне оборудването или да се продължи срока на лизинга, но със същата лизингова вноска. Риска от морално остаряване при оперативния лизинг е за сметка на производителя. Целите на операционния лизинг не са изгодно финансиране, а по-скоро решаване на конюнктурни проблеми. Цел на оперативния лизинг е по-голямата полза от използването на научно техническите подобрения.
В) Предимства на лизинговите операции в сравнение с банковите кредити или покупката на кредит
- лизинговите договори рядко предвиждат някакви солидни гаранции като при банковите кредити
- банките и инвестиционните посредници осигуряват кредитиране максимум до 80% от стойността на оборудването, а чрез лизинга се финансират 100% и то дългосрочно.
- Първоначалната лизингова вноска винаги е по-ниска от колкото се изисква при покупката на кредит
- Напоследък се наблюдава тенденция към скъсяване на икономическият живот на техническото оборудване във всички отрасли - за това оперативния лизинг е изгоден начин за осигуряване на производствата със съвременно оборудване
Оперативния лизинг е средство за проучване на техническите показатели на дадено оборудване преди следваща покупка.

Няма коментари: