понеделник, 31 декември 2007 г.

Суап

Суап на обща възвръщаемост (Total Return Swap)
Суапът на обща възвръщаемост е деривативен инструмент, при който едната страна се съгласява да плати на другата общата възвръщаемост от съответен актив в замяна на предварително определени плащания или възвръщаемостта по друг актив.
Базовият актив може да бъде кредит, облигация, кошница от активи или индекс. Срокът на тези суапи е обикновенно от една до три години.
Понятието обща възвръщаемост включва всички лихвени плащания от съответния актив плюс/минус сума, базирана на промяната на пазарната стойност на актива. Ако цената расте, продавачът на кредитна защита (в случая той е купувачът на обща възвръщаемост) получава сума, равна на нарастването на стойността. Обратно, ако цената на актива спада, той плаща сума, равна на намалението на стойността.
При този вид суапова сделка не се извършва прехвърляне на собствеността върху актива между участниците в сделката.
На фиг.3 е показана обща схема на Суапа на обща възвръщаемост.


Фиг.

В действителност има голямо разнообразие при схемите на Суапа на обща възвръщаемост. Представени са два вида примера, отразяващи двете основни схеми на протичане на суапа.
Пример: Търговска банка А кредитира предимно промишлеността, а търговска банка В – селското стопанство. Търговска банка А договаря суап на обща възвръщаемост5 с ТБ В. Двете банки разменят доходите по кредитен портфейл на стойност 50 млн. USD.
Доколкото има много малко общи движения в степента на риск между селското стопанство и производството, банките диверсифицират портфейлите си и намаляват общата изложеност на кредитен риск.
Аналогично банките биха използвали този суап, ако имат концентрация на кредити в определени региони.
5 – Този тип суап се среща и като Суап върху кредитния портфейл (а Loan Porfolio Swap). Вж.

Няма коментари: